Magische minuten helpen Devils naar finale

Ahoud Devils Nijmegen staat in de finale om het kampioenschap in de Eredivisie. Vijf goals in de derde periode waren genoeg om een achterstand weg te werken in Leeuwarden en het seizoen naar een climax te brengen. Devils kan nu afwachten wie de tegenstander is in de eindstrijd.

Ook de hal in Leeuwarden zat stampvol voor de halve finale, om maar aan te geven dat Eredivisie-ijshockey leeft als zelden tevoren. Voor eigen publiek kwam Leeuwarden sterk uit de startblokken en had het beste van het spel. Devils mocht wederom dankbaar naar doelman Tomislav Hrelja kijken die Nijmegen behoedde voor een vroege achterstand.

Straffen tegen Martijn Geerligs en Eric Hoogvliets gaven Capitals nog wat meer vleugels in de openingsfase. De eerste powerplay tegen overleefde Devils, maar na de tweede straf was het Joel Muizer die Leeuwarden op voorsprong zette. Zoals vaker dit seizoen reageert Nijmegen vaak snel na een tegendoelpunt. Direct vanaf de spelhervatting zette Devils een aanval op, waarbij Aaron McLeod Mitch Bruijsten bediende voor de gelijkmaker.

Leeuwarden pakt het initiatief

Die treffer van Nijmegen kwam wel een beetje uit de lucht vallen, gezien de spelverhouding en Leeuwarden kreeg niet veel later een nieuw zetje in de rug met de derde powerplay op rij. Deze keer was het de recent aangetrokken Canadees Matthew Giannini die de ploeg uit de Friese hoofdstad opnieuw op voorsprong zette. Daarmee viel de wedstrijd voorlopig in een plooi.

De beste kansen voor Nijmegen om iets terug te doen, kwamen in de openingsfase van de tweede periode. Twee late straffen tegen Capitals zorgde ervoor dat Nijmegen met twee spelers meer op het ijs stond. Devils wist hier echter niet van te profiteren, zoals de powerplay van Nijmegen op zaterdagavond verrassend genoeg geen enkele kans omzette in een doelpunt.

Capitals breidt voorsprong uit

Ook in de tweede periode was Leeuwarden op de keper bekeken de ploeg met meer offensieve daadkracht. Dat de ploeg van oud-Nijmegen-speler Arjan Peters uiteindelijk de voorsprong verder uitbreidde was dan ook zeker niet onverdiend. De Finse aanvaller Perttu Ahola scoorde met nog iets meer dan vijf minuten te gaan in de periode de derde Friese treffer. Daarmee leek een derde duel op dinsdagavond een grotere waarschijnlijkheid dan directe plaatsing voor de finale voor Ray Gallagher en zijn manschappen.

Devils zetten wedstrijd met magische minuten op zijn kop

De achterstand was echter maar twee goals en Nijmegen heeft voldoende spelers in de selectie die op ieder moment beslissend kunnen toeslaan. Devils begon de derde periode ijzersterk en het massaal meegereisde Nijmeegse publiek zag hoe Devils de wedstrijd in een paar magische minuten compleet op zijn kop zette. 

Aaron McLeod en Mitch Bruijsten speelden daarbij de hoofdrol samen met hun lijngenoot Levi Houkes. Na iets meer dan twee minuten spelen in de periode was het McLeod die op aangeven van Bruijsten de aansluitingstreffer scoorde. Zeventien seconden later sloeg de lijn opnieuw toe en was het Bruijsten die het evenwicht in de wedstrijd herstelde. 

Ineens was het Nijmegen dat de ontmoeting domineerde en was het wachten op de volgende treffer. Die viel een paar minuten later. Mitch Bruijsten scoorde op assistentie van Martijn Geerligs de goal die Nijmegen voor het eerst tijdens de avond op voorsprong bracht. De wedstrijd was nog niet binnen, maar in een paar minuten was deze wel compleet van karakter veranderd.

Devils na spannende slotfase naar finale

De voorsprong zou in het restant van het duel niet meer worden weggegeven, maar dat betekent niet dat de ontmoeting niet tot de laatste minuut spannend bleef. Het was een waardige halvefinalewedstrijd tussen twee sterke teams. Met nog vier minuten te gaan scoorde McLeod zijn tweede van het duel om Nijmegen een iets riantere voorsprong te bezorgen, maar daarmee was het boek van deze halve finale nog niet dicht.

Niet veel later moest Mitch Bruijsten de strafbank opzoeken en kreeg Leeuwarden de kans zijn goalie van het ijs te halen voor een zes op vier situatie. Pim van der Meulen haalde de trekker over om het verschil terug te brengen tot een goal. Omdat Nijmegen eerste kansen voor het lege doel niet benutte, werd het nog spannend voor het doel van Tomislav Hrelja. Uiteindelijk gaf de spelintelligentie van Bruijsten en Houkes de doorslag. Met nog twintig seconden te spelen combineerden de twee om de puck in het lege Friese doel te deponeren en zo de wedstrijd definitief op slot te gooien. Devils naar de finale.

Het is even afwachten wie de tegenstander van Nijmegen is volgend weekend. In de andere halve finaleserie is pas één duel gespeeld. Daarin leek Zoetermeer lange tijd aan de winnende hand, maar thuisclub Amsterdam zette de zaken uiteindelijk recht om zo op voorsprong te komen. Vandaag (zondag) staan de twee teams tegenover elkaar in het Silverdome voor het tweede duel.

Als Amsterdam de tegenstander is in de finale, heeft Nijmegen geen thuisvoordeel. Dat is wel het geval als Zoetermeer de eindstrijd om het kampioenschap in de Eredivisie haalt.

Leave a comment

Sign Up

Word lid van onze online community en blijf op de hoogte van al het nieuws en  aankomende wedstrijden of sportevenementen!