Geen titel, maar Devils blikt terug op topseizoen

Het seizoen zit erop voor Ahoud Devils Nijmegen. De ploeg zette de afgelopen maanden de Keizerstad met spectaculair ijshockey in vuur en vlam. De finalewedstrijd in eigen huis van zondag was in een mum van tijd uitverkocht. De kroon van een kampioenschap ontbreekt echter na de finale tegen Amsterdam, de ploeg uit de hoofdstad won ook in het Triavium en nam de cup in ontvangst.

Het Triavium kolkte zondagavond toen Ronnie Ruysdael zijn inmiddels tot klassieker verheven nummer over Nijmegen vertolkte midden op het ijs. Het massaal opgekomen publiek zag daarna een wedstrijd waarin Nijmegen de nodige kansen kreeg om een derde duel af te dwingen, maar die richting het einde uitmondde in een chaos, waarin Amsterdam de wedstrijd naar zich toetrok, 2-4. Calvin Pohlman en Stef Overweg scoorden ieder twee keer, Boris van Bergen en Aaron McLeod scoorden de Nijmeegse doelpunten.

Coach Ray Gallagher kampte na afloop met dubbele emoties. ‘Ongelooflijk’ en ‘Teleurgesteld’, zo omschreef hij zijn gevoel over het seizoen dat plots voorbij is. Natuurlijk had hij ook zijn vraagtekens bij een aantal zaken die tijdens de wedstrijd op het ijs gebeurden, maar hij had ook complimenten voor Amsterdam-coach John Versteeg die zijn ploeg effectief en snel ijshockey laat spelen. Hij prees ook zijn ploeg, die in een loodzwaar seizoen alles heeft gegeven, maar uiteindelijk nipt naast het kampioenschap greep.

Sleutelmomenten

Devils verloor de wedstrijd op een aantal cruciale momenten. In de eerste periode maakte Amsterdam-goalie Jaimy Missler een geweldige sticksave om te voorkomen dat Nijmegen op voorsprong kwam. In de tweede periode kwam Amsterdam op voorsprong via een te makkelijk schot. In de derde periode llep Mitch Bruijsten tegen een game misconduct op vanuit frustratie over een niet toegekende straf. Tenslotte leek Nijmegen ook zonder zijn topscorer nog terug te komen in het duel, maar die goal telde niet en Amsterdam kon de wedstrijd op de powerplay uitspelen.

Daarmee was het een typische Nederlandse finale vol hectiek en chaos, waarin Amsterdam kwam bovendrijven als de winnaar. Devils speelde voor eigen publiek duidelijk een betere wedstrijd dan op zaterdag in Amsterdam. De ploeg zette regelmatig goede druk op het doel van Tigers en kreeg prima kansen om op voorsprong te komen. Amsterdam heeft echter ook een gevaarlijke ploeg en raakte onder meer het ijzerwerk. Dat de eerste periode uiteindelijk doelpuntloos eindigde was de verdienste van de beide goalies, maar ook van de Nijmeegse penaltykill, die twee vroege Amsterdamse powerplays onschadelijk maakte.

Amsterdam opent de score

Het was Amsterdam dat na ruim vier minuten spelen in de tweede periode op voorsprong kwam. Een op het oog onschuldige inzet van Stef Overweg kwam in het net terecht. Nijmegen had in de eerste periode al een powerplay gehad, maar kreeg kort na het openingsdoelpunt een nieuwe kans. Deze keer was het wel raak. Boris van Bergen kwam op het perfecte moment ingeschaatst om de pass van Bruijsten om de stand weer in evenwicht te brengen.

Net als bij de 3-3 op zaterdagavond slaagde Nijmegen er niet in om de gelijkmaker om te zetten in momentum om de wedstrijd naar eigen hand te zetten. In plaats daarvan sloeg Tigers opnieuw toe en weer was het Overweg die scoorde, deze keer met een hard schot in de bovenhoek, 1-2. Toen Amsterdam er met een paar minuten te gaan in de tweede periode op de powerplay via Calvin Pohlman 1-3 van maakte, werd de uitdaging voor Nijmegen alleen maar groter.

Devils komt terug in de wedstrijd

De wedstrijd was daarmee echter nog niet gespeeld. Devils opende de slotperiode met het restant van een powerplay. Het leverde het voor Nijmegen mooiste moment van de wedstrijd op. Aaron McLeod liet nog eens zien wat voor een bijzondere speler hij is. Zijn prachtige schaatsactie, gevolgd door de vaardige afronding, met assistst voor Bruijsten en Van Bergen, brachten Nijmegen terug tot op een goal.

Daarmee was de hoop nog levend. Devils-coach Gallagher ging terug naar twee lijnen, een tactiek waarmee Nijmegen al heel wat wedstrijden heeft rechtgezet dit seizoen. Met nog twaalf minuten te gaan, reageerde Bruijsten op wat hij beschouwde als een poging hem ernstig te blesseren en leverde een slashing af die hem het restant van de wedstrijd kostte. Devils kwam knap de lange Amsterdamse powerplay door, maar toen Amsterdam acht minuten voor tijd via Pohlman uitliep naar 2-4 leek de wedstrijd beslist.

Nijmegen lijkt het weer spannend te maken

Devils moest dus verder zonder zijn topscorer. Nijmegen zou echter Nijmegen niet zijn als de ploeg niet nog een keer de rug zou rechten. Devils perste er nog een slotoffensief uit en leek daarmee de aanzet te geven voor een spannend slot. Een sterke aanval werd uiteindelijk binnengeschoten door Eef Gerritsen. Maar de treffer verscheen nooit op het scorebord. Het publiek kreeg hier nooit een verklaring voor, mogelijk werd er voor het doelpunt viel gescoord een overtreding begaan door Nijmegen. Die staat echter niet op het wedstrijdformulier, dus het blijft gissen.

Een opstootje in de hoek direct hierna, leverde Amsterdam opnieuw een powerplay van vijf minuten op. Daardoor kon de hoofdstedelijke ploeg de wedstrijd rustig uitspelen. De gouden medailles en de beker waren voor Amsterdam. De zilveren medailles en ondanks de teleurstelling van het verlies de herinneringen aan een geweldig seizoen waren voor Nijmegen.

Devils klom afgelopen zomer vanuit een sportief ravijn omhoog. Met een vernieuwde selectie en een vernieuwde organisatie werd met bescheiden ambitie een nieuwe start gemaakt. Devils groeide echter in het seizoen en plaatste zich uiteindelijk als nummer twee voor de play-offs. Daarin was de nummer één uiteindelijk te sterk. Nijmegen heeft echter een prachtige basis gelegd om op door te bouwen. De spelers van Devils namen dan ook onder verdiend enorm applaus afscheid van het publiek.

1 Comment

  • Posted april 16, 2024 11:40 am 0Likes
    by online pharmacy products

    [url=http://pharmgf.online/]cheapest pharmacy prescription drugs[/url]

Leave a comment

Sign Up

Word lid van onze online community en blijf op de hoogte van al het nieuws en  aankomende wedstrijden of sportevenementen!