Devils pakt voorsprong in halve finale

Ahoud Devils Nijmegen heeft het eerste duel in de best-of-three tegen Leeuwarden Capitals gewonnen. Mitch Bruijsten scoorde drie keer in de uiteindelijke 4-1 overwinning voor Nijmegen. Levi Houkes had een goal en twee assists. Zaterdagavond staat het tweede duel in de serie op het programma.

‘Ik denk dat dit de beste wedstrijd is die we in weken hebben gespeeld’, zei coach Ray Gallagher na het duel. En daarmee had hij een punt. In een weer tot de nok gevuld Triavium was het zeker niet zo dat Devils de tegenstander op alle fronten overtroefde, Capitals beschikt over een aantal spelers met extra klasse, die voor voldoende gevaar zorgden tijdens het duel. Maar de Nijmeegse defensie stond goed, goalie Hrelja speelde een prima wedstrijd en Devils kreeg voldoende kansen om het duel eerder te beslissen. Uiteindelijk waren het de spelers met extra klasse bij Nijmegen die het verschil maakten.

Het was een ontmoeting die halve finalewaardig was. Het tempo lag hoog. Het was fysiek, zonder dat het over de schreef ging, de doelpunten waren fraai en de twee goalies voorkwamen dat de score nog veel verder opliep. ‘Ik zat twee keer al met mijn handen in de lucht omdat ik dacht dat we gescoord hadden. Hun goalie speelde echt een heel goede wedstrijd’, deelde Gallagher een compliment uit aan doelman Jorrit Vos van Leeuwarden.

De Nijmeegse coach was echter vooral ook tevreden over het defensieve spel van Nijmegen, dat een impuls kreeg door de terugkeer van Eric Hoogvliets in de opstelling. ‘We stonden defensief heel goed vandaag, waardoor we het aantal echt grote kansen tegen beperkt konden houden.’ Levi Houkes werd gekozen tot speler van de wedstrijd.

De ontmoeting begon met een indrukwekkende minuut klappen voor de onlangs overleden Nijmegen-supporter Marcel Nillisen, een goede vriend van Houkes. Hij werd vorige week het slachtoffer van een herseninfarct. Korte tijd later overleed hij. Daarna begon Nijmegen sterk aan het duel en creëerde wat kansjes die niet benut werden. Een powerplay gaf Capitals na iets minder dan zes minuten spelen de eerste kans om zich offensief te ontplooien.

Devils op voorsprong

De Nijmeegse penaltykill draaide echter goed en met Martijn Geerligs net terug op het ijs voerde Devils een flitsende transitie uit om de score te openen. Mitch Bruijsten gebruikte zijn schaatskracht om zichzelf in positie te schaatsen en schoot met een prachtig schot raak. Het was na bijna acht minuten spelen uiteindelijk het enige doelpunt in de eerste periode van de wedstrijd.

Devils ontplooide ook in de tweede periode de meeste offensieve daadkracht, maar het was ook de periode waarin Leeuwarden het meeste gevaar stichtte. Dat leidde uiteindelijk tot een fraaie gelijkmaker. De in Tsjechië geboren David Bartos heeft aan het begin van deze eeuw nog korte tijd in Nijmegen gespeeld. Op 46-jarige leeftijd is hij nog altijd van grote waarde voor Leeuwarden. Van achter het net wachtte hij na 33 minuten spelen precies lang genoeg tot de inschaatsende Perttu Ahola in positie was om te scoren, 1-1.

Het was echter uiteindelijk Nijmegen dat met het beste gevoel de tweede pauze inging. Tijdens de  vierde powerplay voor Nijmegen in de wedstrijd was het Levi Houkes die binnen luttele seconden de trekker overhaalde om Devils opnieuw en deze keer definitief op voorsprong te brengen. Capitals kreeg nog wel kansen op de gelijkmaker, waarbij het ijzerwerk een keer in de weg stond, maar de zege kwam bij bij Nijmegen terecht.

Devils kreeg de betere kansen, raakte zelf ook nog een keer de paal, Uiteindelijk was het een uitzonderlijk fraaie combinatie tussen Nick de Jong en Levi Houkes waardoor met nog tien minuten te spelen Mitch Bruijsten in stelling werd gebracht voor de derde Nijmeegse goal. Bruijsten voegde hier met nog een minuut te gaan nog een derde goal aan toe, waardoor Leeuwarden niet eens de kans kreeg zijn doelman van het ijs te halen in de jacht op de aansluitingstreffer.

Door de overwinning weet Nijmegen in ieder geval zeker dat er dit seizoen nog minimaal één thuiswedstrijd op het programma staat. Als Nijmegen zaterdagavond in Leeuwarden wint is dat volgend weekeinde tegen de winnaar van de serie tussen Amsterdam en Zoetermeer. Als Nijmegen zaterdag verliest in Friesland, dan volgt komende dinsdagavond het derde beslissende duel tegen Capitals.

Leave a comment

Sign Up

Word lid van onze online community en blijf op de hoogte van al het nieuws en  aankomende wedstrijden of sportevenementen!