Devils begint play-offs met moeizame zege

Ahoud Devils Nijmegen staat op voorsprong in de kwartfinale van de play-offs, maar makkelijk ging het niet tegen Eindhoven Kemphanen. Derek Knetter hielp Nijmegen met twee goals over de drempel naar een 4-2 overwinning.

Wie nog bewijs wilde zien dat play-off-ijshockey een ander spelletje is dan de reguliere competitie had vrijdagavond in het Triavium moeten komen kijken. Vorige week wervelde Nijmegen tegen Eindhoven nog naar een monsterzege, nu was de zege lange tijd onzeker en won Nijmegen het duel pas dankzij twee goals in de slotfase.

Eindhoven verscheen in Nijmegen met een door schorsingen en prive-redenen gedecimeerde aanval, maar speelde vreemd genoeg een veel betere wedstrijd dan vorige week. ‘Ze speelden echt play-off-hockey. Gaven achterin weinig ruimte weg aan onze aanvallers en hun forwards verdedigden heel goed mee. Ik weet niet of zenuwen bij onze jongens een rol speelde, maar als het spannend blijft, houdt iedereen de sticks toch wat strakker vast, wil niemand een beslissende fout maken en gaat het allemaal minder makkelijk.’ 

Een treffende analyse van de coach van Nijmegen. Devils begon voor 1525 toeschouwers sterk aan de wedstrijd. Geholpen door twee vroege powerplays voerde Nijmegen de druk op het Eindhovense doel vanaf het eerste fluitsignaal stevig op. Het was aan een sterk optreden van doelman David Reid en gebrekkige afronding bij Devils te wijten dat Nijmegen in de openingsperiode niet direct uitliep naar een ruime voorsprong.

Uiteindelijk bleef het bij een doelpunt. Jayson Bruurs profiteerde van puckverlies van Eindhoven in het neutrale vak terwijl beide teams met een mannetje minder op het ijs stonden. Bruurs verstuurde met nog minder dan 2,5 minuut te gaan in de periode precies op tijd de pass die door Levi Houkes feilloos werd afgerond voor het openingsdoelpunt.

Eerste goal van Knetter

Dat bleek echter geen bevrijdende goal. Sterker nog, Kemphanen had in de tweede periode regelmatig het betere van het spel en Devils mocht doelman Hrelja af en toe bedanken dat het in ieder geval de beperkte voorsprong overeind hield. Het was Derek Knetter die na ruim 33 minuten spelen Nijmegen bij de hand nam. De 31-jarige accountant uit Wisconsin profiteerde van de face-off-winst van Aaron McLeod en kogelde de puck in de bovenhoek om Nijmegen extra lucht te bezorgen.

De enige straf in de tweede periode werd in de slotfase uitgedeeld aan Boris van Bergen. Aaron McLeod stal bijna de show met een herhaling van zijn spin-o-rama-goal van enkele weken geleden. Volgens sommige ooggetuigen was de puck over de lijn, volgens de scheidsrechters van dienst kwam de zwarte schijf via de lat terug het ijs op. Een cruciaal moment. Want met nog maar een paar seconden te gaan in zowel de periode als de powerplay was het Kärlis Andersons die profiteerde van chaos voor het doel voor de 2-1.

Daarmee was de spanning in het duel helemaal terug. Nijmegen drong weliswaar in de openingsfase van de slotperiode aan, maar Kemphanen bleef met uitbraken ook gevaarlijk. Toen  achter elkaar Mike Vedder en Nick de Jong de strafbank op mochten zoeken, rook Kemphanen bloed. De vijf op drie leverde niets op, maar Damian Kluijtmans zorgde tijdens het restant van de gewone powerplay alsnog voor de gelijkmaker.

Het was dan ook sidderen in het Triavium toen Mitch Bruijsten de strafbank moest opzoeken vanwege een interference en Kemphanen opnieuw de kans kreeg met een extra speler. Een hoge stick van Mike Verschuren zorgde ervoor dat deze situatie maar een minuut duurde. Uiteindelijk kreeg Nijmegen daardoor met nog iets meer dan vijf minuten op de klok zelf een powerplay, waarin Knetter zijn tweede van de wedstrijd met een snoeihard schot in de bovenhoek scoorde, waardoor Nijmegen toch weer op voorsprong kwam.

Floris Vooren pikt de rebound op

Twee minuten later was het Floris Vooren die profiteerde van een rebound na een schot van Bruijsten om de marge te vergroten naar twee goals. Daarop kon Devils de wedstrijd zonder nog in gevaar te komen uitspelen. De belangrijke winst in in het eerste duel van de best-of-three was binnen en werd op de tribunes uitgebreid gevierd.

Coach Gallagher wees na afloop op de belangrijke rol van twee jonge spelers. ‘Die goal van Floris was enorm belangrijk. Nog een jonge speler, die soms nog zijn fouten maakt. Maar als hij op volle snelheid schaatst zie je hoe ver hij kan komen. Ik ben ook te spreken over het defensieve spel van Renzo van Brink, ook een jonge speler nog.’ 

Nijmegen moet nu nog een duel winnen om de halve finales van de play-offs te halen. De twee teams hervatten de serie zaterdagavond om 20.00 uur in Eindhoven. Als Devils daar niet wint,  volgt komende dinsdagavond om kwart over acht in het Triavium een alles beslissende derde wedstrijd.

Sign Up

Word lid van onze online community en blijf op de hoogte van al het nieuws en  aankomende wedstrijden of sportevenementen!